Titel: Men en gång höll det på att gå galet…………………….

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Men en gång höll det på att gå galet för en ladugårdspiga. En av mina bekanta hade en ko, som skulle kalva. Hon tyckte, att det var kusligt vara ensam hos kon på natten, och därför bad hon mig vara hos sig. Jaha. Jag följde med henne, och kalven kom till världen väl och vackert. Säger så gumman: "Ja, vi skulle egentligen ha honom upp i kalvkätten, men det är inga kalvar, som kan leva där - det är andra, som begagnar den". Svarade jag: "Det vore väl märkvärdigt, om de inte ska låta bli din kalv, för det är väl din kätte och inte deras". Så tog jag kalven och lyfte upp den i kätten, och så sa jag tre gånger å rad: "Det här är min kalv, och han ska vara i min kätte och leva, och ni får ge er iväg på något annat ställe". Jaha! Giss på! Den kalven levde och blev en duktig ko, som dottern i gården fick till bröllopsko, men det var också den enda kalven, som blev vid liv i den kätten, för själv kunde hon inte förvara dem, fast konsten inte var större än jag sagt. Då kalven hade kommit i kätten, sade gumman: "Sitt här och passa på kon, mens jag går in efter kaffe och brännvin åt henne! Jag tog mjölkpallen och satte mig inne i båset hos kon, och det var då för väl, att jag kröp på sidan så där! - Om en stund fick jag höra ett väldigt gny ute i porten, och i nästa ögonblick kom en stor, vit vagn med två hästar för och två personer på, den körde fram i måkrummet och ut genom dynggluggen, och det var som en stormil om den. Det var de underjordiske på stället, och de var elaka, för att jag tog ifrån dem kalven, och hade jag setat i vägen för dem, så hade jag varit evigt olycklig.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.